Educatief partnerschap

Van ouderparticipatie naar educatief partnerschap

Ouders en school, partners in onderwijs en opvoeding

In het verleden was er een duidelijke taakverdeling tussen ouders en school. School was verantwoordelijk voor het onderwijs, de ouders voor de opvoeding. Ouders kwamen op school om te helpen, er was meestal sprake van ouderparticipatie. In de laatste jaren vindt er geleidelijk aan een verschuiving plaats naar educatief partnerschap. Dat wil zeggen dat opvoeding en onderwijs, oftewel educatie, steeds meer als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders en school wordt gezien. Natuurlijk blijft het zo dat de school en de ouders verschillende eindverantwoordelijkheden hebben. Ouders zijn eindverantwoordelijk voor de opvoeding van hun kinderen. De school is eindverantwoordelijk voor het onderwijs maar school en ouders voelen steeds meer een gemeenschappelijke inspanningsverplichting. Zij streven namelijk hetzelfde doel na: beiden willen optimale voorwaarden creëren voor het leren en de ontwikkeling van het kind.

Voorbeelden van educatief partnerschap

Wanneer we naar onze school kijken dan zien we dat er stappen gezet worden richting educatief partnerschap. Mooie voorbeelden hiervan zijn de kennismakingsgesprekken waarin ouders en kinderen met de leerkracht in gesprek gaan om elkaar te leren kennen en de ouder-kind-leerkracht gesprekken waarin gekeken wordt naar de ontwikkeling die kinderen doormaken en waarin samen nieuwe doelen gesteld worden. We zien ook steeds vaker dat ouders niet alleen meehelpen in de school maar dat zij daadwerkelijk een bijdrage leveren aan ons onderwijs door bijvoorbeeld het geven van informatieve workshops of door het bieden van “stageplekken” aan de kinderen.

De ouderraad

De ouderraad vertegenwoordigt de ouders van de leerlingen van De Wegwijzer. Deze ouders dragen zorg voor de organisatie van diverse activiteiten, zoals de avondvierdaagse, Carnaval, Kerstmis, Pasen, de schoolreis, Sinterklaas enzovoorts.
Elke activiteit kent een werkgroep met 2 tot 3 ouders aangevuld met 1 of 2 leerkrachten. Samen zorgen zij voor de uitwerking en de organisatie. Als het nodig is wordt door de werkgroep hulp gevraagd aan de overige  ouders van de school.

De ouderraad bestaat uit de volgende leden:

• Linda Geboers (Voorzitter)
  • Maaike van Bavel (Secretaris)
  • Marjolijn van de Ven (Penningmeester)
  • Stefanie van Berkel
  • Debbie Nieraeth
  • Miranda van Bavel
  • Ilse Heesbeen-Kristelijn
  • Joyce Vugts
  • Daniëlle Noot

De medezeggenschapsraad

Op elke school in Nederland is een medezeggenschapsraad (MR) actief. Ouders en leerkrachten praten mee over de inhoud en de organisatie van het onderwijs op school. De wettelijke regels voor medezeggenschap zijn vastgelegd in de wet medezeggenschap op scholen (WMS).

De medezeggenschapsraad van de Wegwijzer bestaat uit een vertegenwoordiging van drie ouders en een vertegenwoordiging van drie leerkrachten. Deze worden gekozen voor drie jaar. Ieder jaar vinden er verkiezingen plaats voor een deel van de raad.

Het is voor de school van uw kind(eren) van belang dat de MR op een goede manier kan functioneren. Uw bijdrage en/of vragen worden zeer op prijs gesteld. Leden van de MR kunt u op school aanspreken of mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onderstaand een overzicht van de betrokken personen in de medezeggenschapsraad.

Namens de ouders:
Christi Korbee, notuliste

Frank van Oosterhout, voorzitter

Namens het team:
Amber Schaapveld

Dagmar Eskens

Verdyne de Windt

Lees hier alle verslagen›

Overblijven en surveilleren

Alle kinderen kunnen op school overblijven. Zij eten de van thuis meegebrachte gezonde lunch in de vertrouwde sfeer van hun eigen lokaal en in aanwezigheid van hun klasgenootjes en de leerkracht. Er wordt een vergoeding in rekening gebracht voor melk of thee, spelmaterialen, handdoekjes en voor de surveillance door de overblijfkrachten. De overblijfkrachten surveilleren in het halve uur dat de kinderen in de middagpauze buiten spelen. Zij ontvangen hiervoor een vrijwilligersvergoeding.

De medezeggenschapsraad houdt toezicht op de hoogte en de besteding van de overblijfgelden.